Kako ustvariti identiteto blagovne znamke?

Identiteta blagovne znamke

Identiteta blagovne znamke je način, kako se predstavite svojim kupcem in se razlikujete od konkurence. Je več kot le logotip ali slogan, je celostna podoba, ki vključuje vizualne, verbalne in čustvene elemente. Identiteta blagovne znamke vpliva na to, kako vas dojemajo vaši kupci, kako gradite zaupanje in lojalnost, kako komunicirate svojo vrednost in kako povečujete prepoznavnost. V tem članku vam bomo pokazali, kako ustvariti identiteto blagovne znamke, ki bo odražala vašo vizijo, poslanstvo in cilje. Pri tem vam lahko pomaga tudi marketinška agencija Pakt.

Kazalo vsebine:

1 Spoznajte svoje kupce, svojo edinstveno prednost in konkurenco

2 Vizualna identiteta: logotip, pisave in barve

3 Osebnost: ton komunikacije in besedišče

4 Čemu se izogniti

5 Ničesar ne prepustite naključjuPreden začnete oblikovati identiteto svoje blagovne znamke, morate dobro poznati svoje kupce, svojo edinstveno prednost in konkurenco.

Spoznajte svoje kupce, svojo edinstveno prednost in konkurenco

Preden začnete oblikovati identiteto svoje blagovne znamke, morate dobro poznati svoje kupce, svojo edinstveno prednost in konkurenco. To vam bo pomagalo definirati svoj položaj na trgu. Tukaj je nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala pri tem:


 • Kdo so vaši kupci? Kaj so njihove potrebe, želje, izzivi in cilji? Kako se obnašajo, kaj jih motivira in kaj jih zadržuje? Kje jih lahko najdete, kako jih lahko dosežete in kako jih lahko prepričate?


 • Kaj je vaša edinstvena prednost? Kaj je tisto, kar vaša blagovna znamka ponuja, kar drugi ne morejo ali ne želijo ponuditi? Kako rešujete probleme ali zadovoljujete potrebe svojih kupcev bolje od drugih? Kako to dokazujete in komunicirate?


 • Kdo je vaša konkurenca? Kdo so drugi ponudniki produktov ali storitev, ki se borijo za pozornost in denar vaših kupcev? Kako se razlikujejo od vas po kakovosti, ceni, ugledu in drugih dejavnikih? Kako jih lahko premagate ali se izognete njihovi konkurenci?


Ko najdete odgovore na ta vprašanja je čas, da se posvetite svoji blagovni znamki. Kdo je in kaj sporoča?

Vizualna identiteta: logotip, pisave in barve

CGP - Celostna grafična podoba

Vizualna identiteta je tisto, kar vaši kupci vidijo, ko se srečajo z vašo blagovno znamko. Vključuje logotip, pisave, barve, ikone, fotografije in druge grafične elemente, ki ustvarjajo vizualno kohezivnost in prepoznavnost. Vizualna identiteta mora biti skladna z vašo edinstveno prednostjo, ciljnim trgom in osebnostjo blagovne znamke. Tukaj je nekaj nasvetov, kako ustvariti vizualno identiteto, ki bo izstopala:


 • Logotip: je simbol, ki predstavlja vašo blagovno znamko. Lahko je besedilni, ikonski ali kombiniran. Pomembno je, da je logotip preprost, jasen, prepoznaven in prilagodljiv za različne medije in velikosti. Logotip mora biti tudi edinstven in se razlikovati od konkurence. 


 • Pisave: so tisti deli besedila, ki določajo njegov videz in slog. Pisave lahko vplivajo na to, kako se počutijo vaši kupci, ko berejo vaše sporočilo. Lahko so formalne ali neformalne, tradicionalne ali moderne, prijazne ali avtoritarne. Pomembno je, da izberete pisave, ki so berljive, skladne in primerne za vaš ton komunikacije. Prav tako je priporočljivo, da uporabljate le nekaj različnih pisav za različne namene in jih dosledno uporabljate v vseh vaših materialih. 


 • Barve: so tiste, ki dajejo življenje vaši vizualni identiteti. Barve lahko vzbudijo različna čustva in asociacije pri vaših kupcih. Lahko so tople ali hladne, svetle ali temne, živahne ali nevtralne. Pomembno je, da izberete barve, ki so harmonične, kontrastne in primerne za vašo blagovno znamko. Prav tako je pomembno, da uporabljate barvno paleto, ki ima le nekaj osnovnih barv in jih ustrezno uporabljate v svojih marketinških sporočilih.


Vizualna identiteta je pomemben del vaše blagovne znamke, saj ustvarja prvi vtis pri vaših kupcih. Zato morate biti pozorni na to, kako oblikujete svoj logotip, pisave in barve ter kako jih uporabljate v vseh vaših materialih. Tako boste zagotovili vizualno enovitost in prepoznavnost svoje znamke ter ji povečali vrednost na trgu.

Osebnost blagovne znamke najlažje določite tako, da si blagovno znako predstavljate kot osebo. Kakšna je in kako komunicira?

Osebnost: ton komunikacije in besedišče


Osebnost je tisto, kar daje vaši blagovni znamki glas in karakter. Osebnost se kaže v vašem tonu komunikacije in besedišču, ki ga uporabljate, ko komunicirate s svojimi kupci. Ton komunikacije je način, kako izražate svoje sporočilo, besedišče pa so besede, ki jih uporabljate za prenos svojega sporočila. Osebnost mora biti skladna z vašo edinstveno prednostjo, ciljnim trgom in vizualno identiteto. Tukaj je nekaj nasvetov, kako ustvariti osebnost, ki bo privlačna in prepričljiva:


 • Ton komunikacije: je odvisen od tega, kdo so vaši kupci, kaj jim želite povedati in v kakšnem kontekstu se nahajate. Lahko je formalen ali neformalen, strokoven ali prijateljski, navdušen ali umirjen. Pomembno je, da izberete ton komunikacije, ki je primeren za vašo blagovno znamko in vaše sporočilo. Prav tako je pomembno, da ohranjate doslednost v svojem tonu komunikacije v vseh kanalih in situacijah.


 • Besedišče: je sestavljeno iz besed, ki jih uporabljate za opisovanje svoje blagovne znamke, svojih produktov ali storitev, svojih kupcev in svojih vrednot. Besedišče lahko vključuje tudi specifične izraze ali žargon, ki so značilni za vašo panogo ali nišo. Pomembno je, da izberete besedišče, ki je jasno, preprosto in privlačno za vaše kupce. Prav tako je pomembno, da se izogibate besedam, ki so zastarele, zapletene ali negativne. 


Ko ustvarjate osebnost svoje blagovne znamke, vam je lahko v pomoč to, da si jo predstavljate kot osebo. Tako boste lažje določili, kakšen je njen karakter, kako se obnaša do kupcev in kakšno besedišče pri tem uporablja.


Čemu se izogniti


Pri ustvarjanju identitete blagovne znamke je pomembno, da se izognete nekaterim pogostim napakam, ki lahko škodijo vaši blagovni znamki. 


 • Nejasnost: pomeni, da niste dovolj definirali svoje edinstvene prednosti, ciljnega trga in konkurence. To lahko povzroči, da vaša blagovna znamka deluje neodločno, zmedeno in neprepričljivo. Zato morate biti jasni in konkretni glede tega, kdo ste, kaj ponujate in zakaj ste boljši od drugih.


 • Posnemanje: nikar ne kopirajte ali preveč dobesedno sledite drugim blagovnim znamkam. To lahko povzroči, da vaša blagovna znamka deluje generično, dolgočasno in neoriginalno. Zato morate biti edinstveni in kreativni glede tega, kako se razlikujete od drugih in izstopate.


 • Pretiravanje: pomeni, da ste preveč obljubljali ali hvalili svojo blagovno znamko. To lahko povzroči, da vaša blagovna znamka deluje nerealno, pretenciozno in neiskreno. Zato morate biti realni in skromni glede tega, kaj lahko dosežete in ponudite.

Ničesar ne prepustite naključju


Ustvarjanje identitete blagovne znamke je proces, ki zahteva raziskavo, načrtovanje, oblikovanje, testiranje in upravljanje. Morate biti premišljeni, strateški in sistematični glede tega, kako ustvarjate in upravljate svojo blagovno znamko. Zato morate slediti tem korakom in se posvetovati s strokovnjaki ali agencijami, ki vam lahko pri tem pomagamo. Naša  agencija Pakt, vam lahko ponudi celovito storitev ustvarjanja identitete blagovne znamke. Naš pristop je celosten, kreativen in inovativen. Pomagamo vam pri: 


 • spoznavanju vaših kupcev, vaše edinstvene prednosti in konkurence
 • ustvarjanju vaše vizualne identitete, osebnosti in sporočil
 • izdelavi vaših materialov in kanalov
 • preverjanju učinkovitosti in privlačnosti vaše blagovne znamke
 • vzdrževanju in razvijanju vaše blagovne znamke


Marketinška agencija Pakt vam nudi rešitve po meri, ki bodo ustrezale vašim potrebam, ciljem in proračunu. Lahko vam pomagamo ustvariti identiteto blagovne znamke, ki bo odražala vašo vizijo, poslanstvo in vrednote ter vas ločila od konkurence. Če želite izvedeti več o naši ponudbi, nas lahko kontaktirate preko naše spletne strani ali družbenih omrežjih.

Prijava na e-novice

UPORABNI NASVETI, AKTUALNE NOVOSTI, AKCIJE IN MNOGO VEČ!

E-novice Pakt

Soglašam, da sme upravitelj strani podatke obdelovati z namenom ugotavljanja mojega zanimanja za naše storitve, spremljanja moje aktivnosti ter za potrebe komunikacije.

Agencija Pakt

Izberite agencija Pakt

Sodobna marketinška agencija z neverjetnimi rezultati. Naš cilj je izstopati ter trgu dodati svežino, enostavnost in kvaliteto. Tukaj smo za vas, da vam pomagamo uspeti in rasti.